Baksteen door baksteen

Vanuit Zuid-Duitsland kregen we één ding te horen: “Werk hard, werk hard, bouw je eigen huisje”. Echter, deze wijsheid lijkt te zijn verdraaid in Noord-Thailand – of hebben we verkeerd begrepen iets? De wijsheid in Duitsland moet terminologisch correct zijn: hard werken, heel hard werken en misschien zelfs nog een beetje harder werken om genoeg geld te hebben om kredietwaardig te zijn om de lening af te betalen voor de komende 30 jaar die u nodig hebt voor de bouwbedrijf dat uw droom van uw huis te bouwen.

Wat gaat er verloren? Tijd, jou – en natuurlijk het plezier.

We zochten naar een meer pragmatische aanpak en vonden wat we zochten. Onze reis brengt ons naar Mae Tang in de buurt van de Mae Ngat Dam, ongeveer 2 uur noordelijk van Chiang Mai, Thailand. Jon Jandai (Phi Joe) richtte ongeveer 20 jaar geleden de Eco Community Pun Pun op en is de pionier in de kleihuis bouw in Thailand.

Volgens Phi (de Thaise naam voor grote broer) Joe is het bouwen van een lemen huis de makkelijkste manier om een huis te bouwen, iedereen kan het. Volwassenen kunnen het, kinderen kunnen het – jij kunt het! Alles wat je nodig hebt is je lichaam… en als we een huis bouwen in minder dan een jaar en voor minder dan 10.000 USD, hebben we 29 jaar bespaard. Hoe men 29 levensjaren in dollars wil compenseren is een heel moeizame en filosofische vraag.

Laten we dus aan de slag gaan voordat we meer tijd verliezen en een nieuw kleihuis bouwen voor Nate en Phi Yao.

De plaats Nate en Phi Yao hebben gekozen voor hun mudhouse is schilderachtig. Omringd door rijstvelden en de zuidelijkste uitlopers van de Himalaya, zijn elke zonsopgang en zonsondergang een belevenis. Het vorig jaar gebouwde natuurlijke zwemmeer/waterreservoir creëert een onbeschrijflijke sfeer. Jonge en nieuwsgierige mensen uit meer dan 20 landen zijn gekomen om te leren en hen te helpen hun nieuwe huis te bouwen.

Aanvankelijk staan we in een enorm lemen gat (voormalig rijstveld), waarvan de inhoud getransformeerd wordt tot een eengezinswoning. Hoe kun je dat doen? Heel eenvoudig: klei, gedroogde rijstschillen, zand en water mengen tot het zacht wordt. De romige massa aarde wordt vervolgens in vormen gegoten, opgezet om te drogen en moet in acht worden genomen. Als er grote scheuren zijn wanneer de stenen in de zon drogen, zit er te veel klei in het materiaal. Als ze tijdens de verbrijzelingstest op de grond in duizenden afzonderlijke delen breken, moet de hoeveelheid zand worden bewerkt. Lokale bodemomstandigheden zijn overal ter wereld verschillend en trial and error is de enige manier voor succes. Aan het eind van de tijd hebben we meer dan 6.000 bakstenen gemaakt en al snel een goed gevoel voor de perfecte mix.

Aan het eind van de tijd hebben we meer dan 6.000 bakstenen gemaakt en al snel een goed gevoel voor de perfecte mix.

Vervolgens, bak voor bak, worden de muren geleidelijk gebouwd. Als bindmiddel wordt een mortel van klei, zand en een rijstkafsmengsel gebruikt. Ook de 5 meter brede en 3 meter hoge bogen waren zeer interessant om te bouwen. Eerst werd een houten constructie gemaakt, die de bakstenen vasthoudt tot ze zichzelf door hun eigen gewicht ondersteunen en versterken. Een touw en een spijker voor het centreren van de boog en een paar stenen voor het aanpassen van de hoek van de bakstenen zijn genoeg om zo’n meesterwerk te bouwen. Natuurlijk zijn we bijzonder trots op de laatste steen.

Na bijna twee weken zijn we erin geslaagd om de helft van het huis af te maken en hebben we geleerd hoe we pleister- en kleiverf moeten mengen met de bovenstaande componenten. Om praktische redenen zijn niet alle elementen van het huis gemaakt van natuurlijke en lokale materialen. De ervaring heeft geleerd dat termieten in Thailand het onmogelijk maken om een leemachtige bodem en fundering of een duurzame dakconstructie van hout te leggen. Daarom hebben we beton gebruikt voor de fundering en metaal voor de dakconstructie. Wij bij virblatt zijn blij te hebben geleerd deze oude manier van het bouwen van huizen. Het was een onbeschrijflijke gebeurtenis om in onze zelfgebouwde natuurlijke muren te staan, die voortdurend water (vochtigheid) en warmte absorberen en afstaan om het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat te hebben. We zijn onder de indruk van de mogelijkheid dat iedereen zijn eigen vier muren kan bouwen uit natuurlijke bronnen. En we zijn dankbaar dat we alle liefdevolle en interessante mensen hebben ontmoet tijdens deze workshop. Het is onbeschrijflijk wat een hechte relatie je in korte tijd opbouwt met mensen en materialen als je samenwerkt aan zo’n waardevol project: We hebben een huis gebouwd!

Het leven is gemakkelijk!

Denk erover na.

virblatt